Buğday en çok hangi gübreyi sever?
– Temel gübre olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Bu şekilde buğdayın ihtiyaç duyduğu tüm fosforu ve azotun 1/3’ünü karşılayabiliriz. – Buğdayın üst gübrelemesinden sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa, bitkiler uygulanan gübrenin en fazla %26’sını emecektir.
Buğdayın verimli olması için ne yapmalı?
Bitkiler uyandığında sıcaklık ve nem gereksinimleri artar. Başak döneminden hemen önce yüksek bağıl nem buğday verimi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Gübreleme, nemi ve yüksek sıcaklıkları düşürerek tanenin kalitesini iyileştirir. Maksimum verim için, gelişme dönemine göre dağıtılan 500 mm’lik bir yağış yeterlidir.
Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.
Buğdaya üst gübresi ne atılır?
Aynı anda üstten gübreleme yapan yetiştiriciler %26 N CAN gübresi veya %46 N UREA gübresi tercih etmelidir. İki kez üstten gübreleme yapan yetiştiriciler ilk gübrelemede üre veya CAN, ikinci gübrelemede ise %26 N CAN veya %33 N amonyum nitrat kullanmalıdır.
Şeker gübresi buğdaya ne zaman atılır?
Şeker gübresi ne zaman uygulanır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında çıkarılır. Şeker gübresi tahıllara ekim ve hasat zamanında, meyvelere çiçeklenmeden önce ve sonbaharda, sebzelere ekimden 15 gün sonra ve bağlamadan sonra ve meyve bahçelerine ekim sırasında ve çapalamadan sonra uygulanabilir.
En iyi üst gübre hangisi?
Ülkemizde üst gübrelemede ağırlıklı olarak azot içerikli gübreler tercih edilmektedir. Bu bağlamda organomineral gübre HDF Fertilizer 30-0-0’ı kullanmak doğru olacaktır.
Buğdaya taban gübresi atılmazsa ne olur?
Yağışlı yıllarda verim yüksektir, ancak gübreleme düzgün yapılmazsa protein içeriği düşüktür. Buğday tanesi protein ve nişasta içerdiğinden, yağışlı yıllarda nişasta tanede daha uzun süre ve büyük miktarlarda birikir. Tahılda biriken ilk besin proteinlerdir ve proteinler protein ağları oluşturur.
Buğday dönüme kaç kilo gübre atılır?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
En verimli buğday tohumu hangisi?
Çorum’da bir dekarlık tarlada, ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve yaklaşık 20 yıldır Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üreticiler tarafından tercih edilen yerli ve milli “Hüseyinbey” tohum çeşidi kullanılarak 1 ton 730 kilogram verim elde edildi.
Buğdaya kükürt atılır mı?
Günümüzde buğday yetiştirilen toprakların kükürt oranı düşük olduğundan, toprağa kükürt katılarak buğdayın kükürt oranının artırılması yaygın ve pratik bir uygulamadır (Erdem 2004).
Buğday ne zaman sulanmaz?
Sulama uzun tava veya yağmurlama ile yapılabilir. Buğday üç dönemde sulanabilir: 1 – Ekimden önce veya hemen sonra, 2 – Saman döneminin başlangıcında, 3 – Sağım döneminin başlangıcında. Arpa genellikle sulanmaz. Çok kurak ilkbahar dönemlerinde, tam gelişime kadar sulama yapılabilir.
Doğru gübreleme nasıl yapılır?
Gübre, ekimden önce toprak yüzeyine yayılır ve daha sonra belirli toprak işleme ekipmanları kullanılarak toprağa işlenir ve daha sonra ekilir veya ekimden hemen önce toprak yüzeyine yayılan gübre, ekim işlemi sırasında toprakla karıştırılır. Çoğu durumda, gübre ekimden sonra yayılarak uygulanır.
Buğday için en iyi gübre hangisi?
Buğdayda kardeşlenme döneminde ürüne 18-26 kg %26’lık N CAN veya 14-15 kg %33’lük N ULTRA AZOT gübresi atıldığında dekara 500-600 kg verim elde edilebilir.
20 20 20 gübre ne zaman verilir?
PAMUK, SOYA FASÜLYESİ, YER FISTIĞI, ŞEKER PANCARI, TATLI PATATES: Yaprak oluşumu tamamlandıktan sonra dekara 200 gr. Uygulama küçük dozlarda yapılır ve gerektiğinde 15 günlük aralıklarla tekrarlanır.
Şeker gübresi ne işe yarar?
Şeker gübreleri bitki büyümesini teşvik eden karbonhidratlar ve şekerler içerir. Bu, bitkilerin fotosentez yapma yeteneğini artırır, büyümelerini hızlandırır ve üretkenliklerini artırır. Aynı zamanda şeker gübreleri bitkilerin stresli koşullara daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olabilir.
20 20 20 gübre ne kadar atılır?
20-20-20+TE suda eriyen genel amaçlı NPK gübresi; bağ, sebze, meyve ve tarla bitkileri için uygun yetiştirme aşamasında; Topraktan: dekara 2-4 kg uygulama önerilir. Yapraktan: gerekirse 100 l suya 250-300 gr dozunda uygulanabilir.
20 20 20 gübre nerelerde kullanılır?
Azot, fosfor ve potasyum gerektiren topraklarda, üç elementi de içeren 20 20 20 NPK gübresi kullanılır. Bu tür gübre özellikle buğday, arpa, pirinç, turunçgiller, şeker pancarı, fındık, ayçiçeği, ceviz, marul, patates, lahana, karpuz ve kavun üretiminde sıklıkla tercih edilir.
Buğday neyi sever?
Buğday, genellikle yeterli organik madde, fosfor ve kireç içeren derin, killi, tınlı-killi ve kumlu tınlı topraklarda yetişmeyi seven bir üründür. Topraktaki organik madde arttıkça buğdayın verimliliğinin de orantılı olarak arttığı unutulmamalıdır.
1 dönüm buğday kaç kg gübre atılır?
Genel bilgi olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübrelemeyi sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir.