İçeriğe geç

Güm Râh Ne Demek Osmanlıca

Çarh ne demek Osmanlıca?

Yer ve kullanımına göre dar anlamda gök, kubbe, sema, gökler, tekerlek anlamlarıyla başlayıp, geniş anlamda dehr, dünya, devran, evren, talih, kader ve hatta mecazi bağlamda ölüm anlamlarını da içine almaktadır.

Rasih ne demek Osmanlıca?

Osmanlıca rasih ve rasihun biçimlerinde kullanılan rasih kelimesi, daha sonraları eski eserlerde veya Türkçe eserlerin tercümelerinde kuvvet ve dayanıklılık belirten bir sıfat olarak yer almıştır.

Rah ne demek Osmanlıca?

Reh veya râh kelimesi Farsçada “yol” anlamına gelir.

Gülbang ne demek Osmanlıca?

Gulbank, Gulbenk, Gulvang, Gulbang veya Gulweng, Farsçada gül + ses anlamına gelen bang kelimesinden türetilen “gül sesi” anlamına gelir.

Çerh nedir?

Cerh, anlatıcının yalan ve nifak gibi uygunsuz durumları ve güvenilir anlatıcılara direnmesi nedeniyle hem anlatıcıyı hem de onun anlatımını reddetmesi anlamına gelir. Cerh, bir anlamda ifadenin reddedilmesi anlamına gelir.

Çerh-i felek ne demek?

Yaygın olarak kullanılan “Wheel of Fortune” kelimesi, bir havai fişek veya hanımeli gibi daire şeklinde olan ve yakıldığında bir tekerlek gibi kendi etrafında dönen ve ateş püskürten bir çiçeği ifade eder. “En yüksek cennet”, “cennet” ve “taht” anlamına gelmesinin yanı sıra, mecazi olarak şans ve zenginlik anlamında da kullanılır.

Racih ne demek Osmanlıca?

Üstün. Değerli, faziletli ve çok kıymetli. Fıkıh: Açıklamada, delili üstün olan ve delil ve ispat seçiminde daha üstün ve makbul olan taraf.

Resail Osmanlıca ne demek?

Risâle (risâlet, çoğulu resâil), sözlükte “göndermek” anlamına gelen irsâl kelimesinin bir ismi olup “sözlü veya yazılı bir mesajın iletilmesi” anlamında “mesaj” anlamına gelmektedir.

Rükn ne demek Osmanlıca?

Rukn kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Rukn” kelimesinden türemiştir ve “köşe taşı, temel, önemli parça” anlamına gelir. Arapçada, özellikle İslam dini bağlamında kullanılan bir terimdir.

Hoo rah ne demek?

Yaşasın, ünlem. Evet!

Rüesa ne demek Osmanlıca?

Kubbealtı Sözlüğü (ﺭﯘﺳﺎﺀ) i. (Ar. re’īs, ru’esā”nin çoğul hali) reisler, başkanlar: Kırım Savaşı sırasında ordularımız iyi örgütlenmişti ve liderlerimiz yeterli askeri eğitim almışlardı (Nâmık Kemal).

Râ Osmanlıca ne demek?

Ev: Ev. Hâne-râ: Evi, evin, eve.Tû: Sen.

Gariza ne demek Osmanlıca?

Herkesin İtalyanca bir isim zannettiği Garize, aslında “yürekten gelen, içgüdüden gelen” anlamına gelen Osmanlıca bir kelimedir.

Püryan ne demek?

Büryan, Püryan veya Biran olarak da bilinir, Türkiye’nin birçok yerinde, özellikle Siirt ve Bitlis bölgelerinde hazırlanan bir et yemeğidir. Arapçada Perive olarak da adlandırılır, bu yüzden Kuku Kebabı’nın bir türevidir.

Gümrâh ne demek Osmanlıca?

Gümrah, yolunu kaybetmiş kişi anlamına gelir. Gumrah olarak tanımlanan kişiler, Allah’ın emir ve yasaklarına uymazlar çünkü Allah’ın yolundan saparlar. İslami literatürde, kâfirler ve münafıklar da Gümrah olarak tanımlanır.

Hankah ne demek Osmanlıca?

Hankah kelimesi, Farsça han (خان) “kervansaray, ev, tapınak, sultan” kelimesinden gelir; han (خوان) “masa, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerinin yanına, mekan belirten -gah ve -geh eklerinin eklenmesiyle türetilmiştir.

Cüllah Osmanlıca ne demek?

Farsça cûlâh veya cullâh (جولاه، جلّاه) kelimesi “dokuma, dokuma” anlamına gelir ve Türkler tarafından sıklıkla çulha (bazen çulfa olarak bozulmuş) olarak telaffuz edilir. Bu isim genellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda pamuk dokuyan dokumacıları ifade ederdi.

Osmanlıca hoşgeldin ne demek?

(ﺧﻮﺵ ﺁﻣﺪﻯ) i. (Pers. ḫōş ve āmedі “gelmek” ile ḫōş-āmedі) Hoş geldiniz, gitmeyin. ѻ Hoşamedi’ye gitmek: Birine “hoş geldiniz” demek için nezaket ziyaretinde bulunmak.

Osmanlıca emekli ne demek?

Tekaüd, kelime anlamı olarak “emekli” demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir