İçeriğe geç

Gümüşhanenin Eski Adı Nedir

Gümüşhane halkı nereden gelmiştir?

Türkmen akınlarından önce bölgeye Hazarlar, Peçenekler ve Çepniler gibi Türk kabileleri yerleşmişti. Çepniler 24 Oğuz kabilesinden biri olup Anadolu’nun fethinde ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.

Gümüşhane il olmadan önce nereye bağlıydı?

1870 Trabzon Yıllığı’nda Gümüşhane’yi Trabzon’un ilçeleri arasında görüyoruz. II. Abdülhamid döneminde Gümüşhane tekrar Trabzon Vilayeti’nin bir parçasıydı. Bu dönemin sonu olan 1908’de Batum 1878’de Rusya’ya devredildi ve Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak devam etti.

Gümüşhane halkı Rum mu?

Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Yunan devletidir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde 100’lük bir payla baskın inanç sistemi haline geldi.

Gümüşhane Türkleri hangi boydan?

Bölgeye gelen ilk Türk kabilesi Çepnilerdi. Daha önce Ardasa olarak adlandırılan ilçe, Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in kuzeydoğu seferi sırasında çadırını Torul’da kurmasından sonra Torul adını aldı.

Gümüşhane hangi mezheptendir?

Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.

Gümüşhane halkına neden halt denir?

Aynı yazara göre Gümüşhane ve çevresi Urartuların batı kanadını oluşturmaktadır. Urartuların en büyük tanrısı Haldi; yazılı tarih kaynaklarında Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.

Gümüşhane Alevi mi?

Gümüşhane’deki ana dini renk Sünniliktir. Ancak son yıllarda, il halkı arasında geleneksel olarak var olan Alevi inancına ek olarak, Şii mezhebinin üyeleri de ortaya çıkmıştır.

Gümüşhane’de neden çok kilise var?

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, zengin madenleriyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gümüşhane’de uzun yıllar varlığını sürdüren medeniyetler ibadetlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir.

Gümüşhane’ye neden Gümüşhane demişler?

Gümüşhane ili, Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında tarihi Çin-Trabzon İpek Yolu üzerinde yer alan, tarih ve doğal güzelliklerin birleştiği zengin gümüş madenlerinden adını almaktadır.

Gümüşhane Kelkit Çepni mi?

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde; Gümüşhane iline bağlı Kelkit ilçesi, doğusunda Köse İlçesi, batısında Şiran İlçesi, kuzeyinde Gümüşhane İli ve güneyinde Erzincan İli ile çevrilidir.

Gümüşhane’de kaç Kürt köyü var?

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü bulunmaktadır ve köylülerin çoğunluğu Alevi Kürt’tür.

Kelkit ne anlama gelir?

Kelkit ismi hakkında farklı görüşler vardır. Bazı araştırmacılar, Kelkit çayının eski zamanlarda Helen dilinde kurt anlamına gelen lykos olarak ifade edildiğini belirtmektedir. Onlara göre bu kelime daha sonra Ermenice’ye çevrilmiş ve gail-get olarak telaffuz edilmiştir. Daha sonra Kelkit’e dönüşmüştür.

Çepni kime denir?

Çepniler, Oğuzların 24 kabilesinden biri olarak kabul edilir. Türkçe Divan sözlüğünde Çepni kelimesine bakarsanız, Oğuzların yirmi birincisi olarak bilinir. Çepni kelimesinin anlamı düşmana karşı savaşan, asi, cesur ve yiğit demektir.

Gümüşhane kökeni nedir?

Etimoloji Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.

Gümüşhane Kürtün ismi nereden gelir?

Kürtün’ün Osmanlı dönemindeki adı Kürtün Cezere’dir ve Trabzon’daki Sinan Bey’in kulaklı Çeşme kitabesinden, Cezere denilen yerin Kürtün bölgesinin idari merkezinde bir kale olduğu anlaşılmaktadır. Çepni adı Karadeniz kıyısında ve iç kesimlerde yaşayan halk için kullanılır.

Gümüşhaneliler nereli?

Gümüşhane, Türkiye’nin bir ili olup Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır.

Gümüşhane’de kimler yaşadı?

1837 nüfus kayıtlarına göre yerleşim yerinde toplam 838 hane bulunmakta olup, bunlardan 391’i Müslüman, 262’si Rum ve 185’i Ermeni’dir. Osmanlı kaynaklarına göre 1839-1861 yılları arasında şehirden 384 Hristiyan Osmanlı sınırları içindeki diğer yerlere veya Rus topraklarına göç etmiştir.

Gümüşhane doğu mu Karadeniz mi?

6.

Gümüşhane’de neden çok kilise var?

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gümüşhane, zengin madenleriyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gümüşhane’de uzun yıllar varlığını sürdüren medeniyetler ibadetlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yabancı Escort