İçeriğe geç

Ülkemizde Hangi Ürün Nerede Yetişir

Ülkemizde hangi ürünler yetişir?

Türkiye, dünyada fındık, kiraz, incir ve kayısı üretiminde birinci sırada yer alırken, ayva, haşhaş, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, fıstık, kestane, kiraz ve salatalıkta üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada yer alıyor.

7 bölgemizde neler yetişir?

Marmara Bölgesi: ayçiçeği, şeker pancarı, pirinç, mısır, zeytin, sebze ve meyveler. Karadeniz Bölgesi: fındık, çay, keten, mısır, zeytin, kivi, turunçgiller. Akdeniz Bölgesi: buğday, pirinç, pamuk, muz, haşhaş, şeker pancarı, zeytin, üzüm. Ege Bölgesi: zeytin, üzüm, incir, pamuk, turunçgiller, elma, kiraz.

Türkiye’de üretilen ürünler nelerdir?

Türkiye, dünyada fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve haşhaş tohumu üretiminde birinci, kavun, karpuz, vişne, salatalık, keçiboynuzu ve nohut üretiminde ikinci, mandalina ve elma üretiminde üçüncü, fıstık, çilek, kestane, ceviz ve mercimek üretiminde ise dördüncü sırada yer alıyor.

Yetiştirilen ürünler nelerdir?

Endüstriyel bitkiler arasında Türkiye’de en fazla ekim alanına sahip ürünler: pamuk, ayçiçeği ve şeker pancarıdır. Fakir topraklarda daha iyi yetişen bir tarım ürünüdür. … Pamuk. … Şeker pancarı … Çay. … Haşhaş … Keten ve kenevir. … Fotoğraf galerisi.

Türkiye’de nerede ne yetişir?

Meyve ve sebze, seracılık, Akdeniz bölgesinde turunçgiller, Ege bölgesinde zeytin, tütün, turunçgiller, Trakya’da ayçiçeği, Güney Marmara’da sebze ve meyveler, Karadeniz’de fındık, çay, tütün, tahıllar ve şeker pancarı. Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde pamuk ve tahıllar yetiştirilmektedir.

Akdeniz bölgesinde hangi ürünler yetişir?

Akdeniz’in verimli alanlarında, hemen hemen her türlü tarım ürününün kolayca bulunabildiği yerlerde, portakal, limon, ekşi portakal, greyfurt ve mandalina üretimi baskındır. Ayrıca bölgede üzüm, karpuz, incir, domates, biber ve zeytin yetiştirilmektedir.

Ege bölgesinde hangi ürünler yetişir?

Bölge; Kestane, zeytin, üzüm ve nar yetiştiriciliğinde ülkenin önde gelen bölgelerinden biridir. Bu meyvelerin yanı sıra turunçgiller, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir rol oynar.

İç Anadolu Bölgesi’nde neler yetişir?

Orta Anadolu Bölgesi’nde hububat dışında şeker pancarı, ayçiçeği, fasulye, nohut, soğan, patates, kabak, mısır, pirinç, fındık, sarımsak, havuç, domates ve meyve gibi ürünler de büyük ölçekte üretiliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ne yetişir?

Ekili alanlarda ağırlıklı olarak buğday, arpa, mercimek, nohut ve şeker pancarı yetiştirilmektedir. Sebzelerde ağırlıklı olarak domates, biber, patlıcan ve fasulye yetiştirilmektedir; meyvelerde ağırlıklı olarak kayısı, elma ve armut yetiştirilmektedir. Tablo 4. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki (2003) illere göre tarım alanları ve orantılı dağılımları.

Türkiye’de en çok üretilen nedir?

En çok üretilen ürünlere bakıldığında, tarla ürünleri arasında buğday, taze sebzeler arasında domates ve meyveler arasında üzüm ilk sırada yer alıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın topladığı verilere göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon hektar arazide 19 milyon ton buğday üretildi.

Marmara Bölgesi’nde ne yetişir?

Bölümde yetiştirilen başlıca ürünler şunlardır: buğday, mısır, pirinç, şeker pancarı, ayçiçeği, susam ve patates. Bağcılık ve ayçiçeği yetiştiriciliği çok iyi gelişmiş olduğundan, alkollü içecek ve yağ endüstrileri de buna göre gelişmiştir.

Türkiye’de hangi meyveler var?

“Bölgelere Göre Türkiye Meyve Haritası” başlığı altında anlattığımız Akdeniz bölgesinde yetişen meyve ağaçları aşağıda listelenmiştir: Meyve ağaçları; şeftali, çilek, kestane, üzüm, portakal, limon ve muzdur.

Türkiye en çok ne üretiyor?

Türkiye’nin başlıca ihraç ürünleri otomobiller, hazır giyim ve tekstil, ev aletleri ile tarım ve gıda ürünleri, başlıca ithal ürünleri ise doğal gaz ve petrol, otomobiller ve elektronik cihazlardır.

Karadeniz bölgesinde ne yetişir?

Karadeniz Bölgesi’ndeki meyve türlerinden kivi, ceviz, hurma, fındık, çay, kiraz, mandalina ve kestane üretim alanı içinde yer alırken; çay, üzüm, kiraz, limon, hurma ve mandalinanın üretim miktarları çok önemli olmasa da artmaktadır.

İstanbul bölgesinde neler yetişir?

Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, mısır, ayçiçeği, kolza tohumu, şeker pancarı ve soğandır. Sebze yetiştiriciliği çok gelişmiştir. Elde edilen domatesler ve büyük miktarda patlıcan, kabak, bezelye, bakla, semizotu, taze soğan ve sarımsak İstanbul’a gönderilir.

Ülkemizde yetişen sebze ve meyveler nelerdir?

Türkiye, vişne, kestane, kavun, karpuz ve salatalık üretiminde dünyada ikinci, nohut, fıstık, biber ve elma üretiminde üçüncü, ceviz, zeytin, domates, fasulye (taze), ıspanak, mercimek ve haşhaş tohumu (çekirdek) üretiminde dördüncü, çay (kuru) üretiminde dördüncü ve patlıcan üretiminde beşinci sırada yer almaktadır.

Ülkemizin en önemli tarım ürünü nedir?

EN ÖNEMLİ ÜRÜN BUĞDAYDIR. Ülkemizde hem insan beslenmesinde hem de hayvancılıkta önemli rol oynayan her iki ürün de ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye genelinde yaklaşık 8 milyon hektar alanda 19 milyon ton buğday üretilmektedir. Orta Anadolu’da buğday ekim alanı yaklaşık 3 milyon hektardır.

Anadolu’da neler yetişir?

Tarla ürünlerinden buğday, arpa, pamuk, mısır, pirinç, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe meyve ve sebzelerinden ise fıstık, badem, incir, kiraz, dut; yetiştirilen başlıca ürünler ise karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğandır.

Türkiye hangi tarım ürünlerini ithal ediyor?

Öte yandan, 2022 yılında İDK kapsamında ithal edilen başlıca tarım ürünleri ekmeklik buğday (2 milyar dolar), ham ayçiçeği yağı (948 milyon dolar), kırmızı mercimek (413 milyon dolar), mısır (210 milyon dolar), palmiye yağı (249 milyon dolar) ve yaprak tütün (149 milyon dolar) oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yabancı Escort